Hur hittar man den bästa plastikkirurgen?

post thumb
PLASTIKKIRURGI
by Mats/ on 25 Feb 2022

Hur hittar man den bästa plastikkirurgen?

Att bättra på sitt utseende lite har blivit mycket populärt under de senaste åren och allt fler, både män och kvinnor, uppsöker skönhetskliniker både en och flera gånger för att göra korrigeringar. Ofta är det frågan om mindre behandlingar som fillers och liknande, men om du vill göra större ingrepp måste du uppsöka en så kallad plastikkirurg. Hur hittar man då den bästa plastikkirurgen? Den här artikeln ska visa dig hur du hittar den bästa plastikkirurgen i Sverige.

Bra att veta när du letar efter den bästa plastikkirurgen

För att hitta en bra plastikkirurg är det viktigt att känna till några grundläggande fakta. Plastikkirurgi utförs visserligen av kompetent sjukvårdspersonal som läkare och sköterskor, men ingreppen utförs inte på vanliga sjukhus utan på privata kliniker. Den största delen av plastikkirurgiska operationer anses inte vara medicinskt nödvändiga utan utförs av estetiska skäl och omfattas därför inte av den allmänna sjukvården, det vill säga att man får bekosta ingreppen själv. I praktiken innebär det också att du själv måste söka efter en klinik som passar just dig och att du inte per automatik är ansluten till exempelvis en viss vårdcentral.

Kolla klinikens hemsida

När du letar efter den bästa plastikkirurgen i just din stad finns det några tillvägagångssätt för att hitta en bra klinik. Det första steget är att googla lokalt efter din närmaste plastikkirurg, vilket du gör genom att söka på exempelvis plastikkirurg Göteborg. Om du bor i ett mindre samhälle kan det hända att du får leta i närmaste storstad. När du har valt en klinik som verkar intressant så börjar du med att studera deras hemsida noggrant; vilka behandlingar utför de och vilka kompetenser har deras sjukvårdspersonal? Den kanske viktigaste saken att kolla upp är om kliniken ifråga är medlem i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi SFEP, branschorganisationen för plastikkirurgi. Om de är medlemmar är det ett mycket bra tecken, om än att det inte säger allt om dem.

Läs tidigare kunders recensioner

I ditt sökande efter den bästa plastikkirurgen är det bra om du läser recensioner från tidigare kunder. Läs dem som du hittar på hemsidan, men de kan i värsta fall vara fejkade så gör även en vanlig google-sökning på klinikens namn och scrolla sedan bara ner för att fånga upp eventuella sidor med matnyttigt information.

Rätt medicinsk kompetens

Det kan vara svårt för en lekman att avgöra en läkares medicinska kompetens, men på klinikens hemsida brukar det stå vilka certifieringar personalen har så att man kan vara säker på att plastikkirurgen kan sin sak vid exempelvis en näsplastik. För att kunna verka som plastikkirurg måste ens specialistkompetens nämligen vara godkänd av Socialstyrelsen förutom att man har en läkarlegitimation och fem års specialistutbildning inom rekonstruktiv plastikkirurgi. Det kan även vara bra att känna till att man ska leta efter just efter en plastikkirurg, det finns kliniker som erbjuder estetisk kirurgi och kosmetisk kirurgi vilket inte alls är samma sak och där det inte heller finns några formella kompetenskrav.

Hitta den bästa plastikkirurgen för dig

Det viktigaste med en plastikoperation är dock kommunikationen mellan läkaren och dig som kund. Statistik visar att den vanligaste orsaken till missnöje med ingreppet är att det inte motsvarar förväntningarna, det vill säga att kunden hade förväntat sig ett annat resultat. Ett bra tips är därför att alltid be om före- och efterbilder på tidigare kunder, något som de flesta kliniker också har för vana att göra för att undvika missförstånd. Vi kan snabbt ge dig prisuppgifter från ackrediterade och trygga kliniker, kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt. Tjänsten är kostnadsfri!